Repertoar za april

Na novobeogradskoj Sceni Carina (MZ “Studentski grad”, Narodnih heroja 30, II sprat) biće odigrana predstava Postojanje dva puta u aprilu.

U subotu, 7. i u utorak 10. aprila od 20.00 na repertoaru je predstava “Postojanje”, koja je nastala po tekstu Edvarda Bonda. Komad je režirao Dušan Popović, a uloge tumače Rade Ćosić i Vladimir Tešović.

Karte se ne naplaćuju, ali po želji se ostavlja prilog. Obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta u sali na 065/2874-809 ili na burainadiranje@gmail.com.

O predstavi su rekli:
Sve apsurdno u stilu nove drame druge polovine XX veka.
A sve napeto kao u trileru, koji se iznenada završava se velikom emocijom koja nije apsurd već istina.U pravu ste ukoliko rešite da vidite ovu predstavu. Ustanovićete da, kad ima šta da se kaže, ima umetnosti urpkos skromnih sredstava.
U pravu ste ukoliko rešite da vidite ovu predstavu. Ustanovićete da, kad ima šta da se kaže, ima umetnosti urpkos skromnih sredstava.

Jovan Ćirilov, teatrolog, kolumna S rukama u dzepovima, tekst OD dyumrukane do Carine, Blic (31. 3. 2012.)

Sjajan tekst Edvarda Bonda oslikava upravo nas u svim svojim mogućim ekstremima, a do kojih nas dovodi ukalupljenost u sistem, samoispitivanje i nemoć… ili moć. Borba glavnog aktera sa samim sobom, a koji preinačuje svoju želju za novcem u želju za delićem tuđeg života, nakon čega ostaje bez ičega (a da je pritom dobio i više nego što je tražio), je odigrana vrlo svedeno i više nego tačno, što takav apsurd čini još zanimljivijim i kompleksnijim.

Miroslav Nikolić, glumac i dramski pedagog (tekst Čudo postojanja, objavljen na blogu Scena Carina)

A zbog čega je značajno postavljati Bonda, danas i ovde? Reći ćete da je poenta komada očita: Tom je čovek razuma čije us mogućnosti sužene dok je X čovek strasti i, samim tim, autodestruktivan i da ceo komad jednostavno može da prikaže saudar ova dva sveta koji nikad ne mogu funkcionisati u slozi. Ono o čemu retko ko misli je svet koji se nalazi izvan Tomovog stana. Zbog čega, ako je suditi po X-ovom iskazu, deluje hladno, brutalno, bez jednog lepog detalja? Da li je takav za X-a ili za sve koji u njemu žive?  Kakva je to zemlja koja je dovela X-a do očajanja? Tom nema jezik. Da li su intelektualci, u najvećem broju slučajeva,  nesposobni da komuniciraju s „običnim“ ljudima? Da li je rođen bez njega ili mu je iščupan zato što je govorio ono što nije trebalo? Sva navedena pitanja su više nego dovoljan razlog da odete u ovo jedinstveno malo pozorište i pogledate Postojanje. .

Aleksandar Novaković, dramski pisac i teatrolog, tekst Fras u biblioteci, objavljen za elektronski časopis Afirmator (5. 3. 2012.)

Advertisements

~ by scenacarina on April 6, 2012.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: