Postojanje

U nedelju, 18. Decembra 2011. godine u 20:00 sati, prvo profesionalno novobeogradsko pozorište i najmlađe u gradu Scena Carina s ponosom predstavlja svoju novu predstavu. U pitanju je dramski tekst Postojanje, (Existence) legendarnog britanskog pisca Edvarda Bonda u prevodu Đorđa Krivokapića.

Reditelj predstave je Dušan Popović, glavne uloge tumače Rade Ćosić i Vladimir Tešović, a umetnički direktor projekta i samog pozorišta je mr Nataša Milović, teatrolog.

Prva predstava ovog pozorišta je bila Papirnati Pinter, koja se i dalje izvodi na ovoj sceni.

O komadu Postojanje

Komad Postojanje prvobitno je napisan kao radio-drama. U Francuskoj je već izveden u pozorištu, a od 2012. godine postaće i deo stalnog repertoara Scene Carina.

Radnja dela odvija se u srcu Londona u zgradi iz edvardijanske epohe kada jedne noći pri povratku iz paba, običan mladić neplanirano skreće sa svog uobičajenog puta do kuće. On upada u stan neobičnog stanovnika metropole – samca u mraku. Ovaj nesvakidašnji “susret” u potpunosti će promeniti granice spoznaje sopstvenog postojanja glavnog lika. Kao i svi Bondovi komadi koji su i nadahnuli pokret in yer face u Britaniji i ovaj put otvara ključna pitanja ljudskosti i nepravde društva. Kako živeti sa suštinskim istinama kada se jednom osveste u ekstremnim okolnostima? Kako ponovo sastaviti nešto što je i pre fizičkog razaranja bilo godinama tiho urušavano simboličkim nasiljem modernog društva? Zašto savest “nema jezik”, ali je ipak možemo čuti u trenutku kada se nečovečno ophodimo prema drugim ljudima? Da li izlaz iz klasnog poretka putem kriminala postaje ulaz u zatvor sopstvene duše…Bond smatra da je “potrebno mnogo kulture da bismo postali ubice” i smatra da dramu ponovo moramo vratiti u suprotnom postojanje naše demokratije kao i u staroj Grčkoj počinje da nestaje.

O Edvardu Bondu

Rođen je 1934. godine u Londonu u radničkoj porodici. Sa nezavršenom školom, radi teške fizičke poslove i biva mobilizovan. Sa 21 godinom počinje da piše i u Rojal Kortu šezdesetih postavkom svoja dva komada Papino venčanje i Spaseni, menja tokove dotadašnjeg poimanja radničke omladine u pisanju drama. Sam Bond kaže da su reakcionarni pisci pre njega uglavnom pokazivali na komičan način radnike i seljake u duhu imperijalnih tradicija. Bond je pisac posleratne generacije autora kao što su Džon Osborn, Harold Pinter, Arnold Vesker. Njegove najčuvenije drame su tokom šezdesetih doživele cenzuru (komadi Spaseni i Rano jutro), dok je sam Bond sve više sticao ugled u svetu. , U rodnoj Britaniji epitet kontroverznog autora ga prati sve vreme. Čuveni reditelji poput Pitera Štajna i Alana Fransona postavljali su njegove komade u najpoznatijim svetskim pozorištima. Bond živi povučeno od javnosti u Kejmbridžu i neumorno stvara nova epohalna dramska dela. takođe se bavi i teorijom drame. Zanimljivo je da je i kod nas godinama odsutan sa velikih scena, iako je upravo jedna od prvih Bitefovih nagrada bila njemu upućena. Bond je takođe poznat široj javnosti i kao scenarista Antonijonijevog filma Blow up za koji je bio i nominovan za Oskara, a potpisao je scenario i za film Nikolasa Rouga – Walkabout. Po njegovoj drami je snimljen i film In the Company of Men u Francuskoj kao savremenoj verziji Hamleta. U svojoj karijeri kao dramski pisac je mnoge svoje komade uspešno i režirao, a najviše se u poslednje vreme bavi pisanjem komada za mlade i dramskom pedagogijom. Ukazala se potreba za objavljivanjem njegovih najnovijih drama u izdanju kuće Arhipelag. Jedna od njih je i Postojanje koju će publika moći da gleda na sceni Carina. Premijera će biti ujedno i promocija I toma Drama, Edvarda Bonda pod nazivom istoimene drame Zločin 21. veka. Knjigu novijih drama ovog pisca čine ukupno četiri drame (Postojanje, Melodija, Na unutrašnjem moru i Zločin 21. veka) kao i Bondov kritički esej pod nazivom Grube beleške o pravdi. Pored Krivokapića, prevoditeljice ostalih dela su Marija Stajić, Jadranka Sretenović i Nataša Milović koja je i priredila knjigu.

Advertisements

~ by scenacarina on December 17, 2011.

One Response to “Postojanje”

  1. […] subotu, 4. i 11. februara od 20.00 na repertoaru je predstava “Postojanje”, koja je nastala po tekstu Edvarda Bonda. Komad je režirao Dušan Popović, a uloge tumače Rade […]

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: