Pinter od Senki – Jovan Ćirilov, Blic 29.01.2011

U novoosnovanom alternativnom pozorištu »Carina« (Narodnih heroja br.30) 25. decembra je prikazana premijera predstave »Pairnati Pinter«. Pošto nisam mogao da verujem kada mi je neko skrenuo pažnju da je to tek druga premijera na Novom Beogradu otkako je sagrađen. Kao učesnik radne akcije 1950. godine u izgradnji Novog Beograda, a potom građanin Beograda do dana današnjeg, zaista nisam mogao da se setim neke tamo odigrane premijere.
Hladnim stepeništem lišenog ukusa, ali punog grafita, u utrobi tipične novobeogradske zgrade nalazim prostor gde se igra Pinter.
Preduzimljiva producentkinja Nataša Milović otkrila je ovaj prostor, smislila za otvaranje komade Pintera, u prevodu Bore Gerzića, i predložila da se prikažu tehnikom neke evropske varijante pozorišta senki.
Kada smo ušli u polumračnu salu kroz veliko okno svetlelo je drveće raskošno okićeno snegom. Onda je jedan od autora kredom ispisao prvi naslov komada Harolda Pintera »Stanica Viktorija«, s tim da će ispisivati i ostale nazive dramoleta iz 80-tih godina prošlog veka. Na kraju saznadoh da su oba glumca mlade zvezde iz najnovijih hitova: Rade Ćosić iz filma »Montevideo, bog te video« (ja sam ga bogami video) i Vladimir Tešović iz »Šišanja«.
Oni su animatori senki, uz reditelja Marka Kostića, autora nagrađivanog filma »Papirnati heroj«, a sad mu je eto i Pinter papirnat. scenska sredstva su minimalistička, a izražajna. Moje bolno sećanje na susret negde u Italiji sa na smrt bolesnim Pinterom, koji će samo još koju nedelju biti od krvi i mesa, bilo je u skladu sa sablasnom atmosferom predstave.

Na kraju nas nekoliko gledalaca aplaudiralo je kao da nas je nekoliko stotina. To me je podsetilo na ono veče 12. novembra 1956. godine kada sma u teskobnoj dvorani »Borbe«, tada na Trgu Marksa i Engelsa, gledao predstavu »Fausta« kojim je otvoren Atelje 212. Asocijacija koja obećava.

Advertisements

~ by scenacarina on January 29, 2011.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: